ТЛУМАЧЧИНА

Тлумаччина – мальовничий Покутський край. Це унікальний куточок України, з цікавими природними ландшафтами, різноманітними видами флори та фауни, м’яким вологим кліматом, цілющими джерелами, пам’ятками природи, історії та культури. Збереглися звичаї та традиції, а головне – самобутність та ідентичність.

Ця місцевість не тільки приваблива, але й сприятлива для туристських мандрівок. Тут є всі можливості для забезпечення змістовного дозвілля гостей у будь-яку пору року та на будь-який смак: Дністровський каньйон, потаємні печери, музеї, неординарні історичні постаті, доглянуті села.

Діє до десяти музеїв та понад 50 пам’яток архітектури.

Вас радо зустрінуть поважні ґазди у гостинних сільських зелених садибах, а їхні ґаздині нагодують Вас смачними покутськими стравами.

Дністровський каньйон

Один з семи чудес України. Це унікальний і чи не наймальовничіший куточок дикої природи України і не поступається красою навіть Карпатам та Кримським горам. Загальна довжина становить близько 250 км. Це один з найбільших каньйонів не лише України, але й Європи. Стіни каньйону мають глибину 80-200 м, утворюють мальовничі вигини – меандри.

На території району протяжність його становить 82 км. У ньому збереглися найдавніші пам’ятки природи: скелі девонського геологічного періоду, численні водоспади, широколисті, мішані та соснові ліси, цілющі джерела. Тут можна зустріти козуль, вепрів, борсуків, зайців, заходять навіть рисі, олені, лосі. У Дністрі водиться до 40 видів риби.

Каньйон починається біля села Петрилів Тлумацького району Івано-Франківської області, а закінчується неподалік від села Трубчин Борщівського району Тернопільської області, за кілька кілометрів від Хотинської фортеці.

Нещодавно з’явилася можливість мандрувати річкою на спеціально збудованому судні, аналогів якому немає в світі. Корабель «Юрій» – це плавучий готель-ресторан, створений для дністровського мілководдя. Місце базування судна – порт Раковець (село Городенківського району Івано-Франківської області).

Контакти порту Раковець та кораблика «Юрій»: телефон +38 (067) 256 36 06 електронна адреса office5slviv@gmail.com сайт 5s.lviv.ua

ПАРАПЛАНЕРИЗМ / ДЕЛЬПЛАНЕРИЗМ
(с. Одаїв, с. Ісаків)

Парапланеризм/дельтапланеризм – це не тільки вид спорту, а ще й прекрасний активний відпочинок з друзями, сім’єю.

Особливо популярний на відомих морських та гірських курортах. В Тлумацькому районі біля сіл Одаїв та Ісаків є унікальні в нашій країні стартові майданчики, де кілька років підряд проходять відкриті чемпіонати України з дельта- та парапланеризму.

Дельтадроми в с.Одаїв (північно-західні вітри) та селах Ісаків та Підвербці (південно-східні вітри) мають міжнародне визнання. Дельтадром в с. Одаїв є унікальним за своєю природо-геологічною будовою. Природна підкова каньйону на березі р.Дністер довжиною 4- 5 км і висотою більше 200 м спрямована на північний захід, а тому збирає усі північно-західні вітри, які створюють чудовий аеродинамічний потік висотою до 300 м. Подібні умови є і на дельтадромі Ісаків–Підвербці, який використовується при південно-східних вітрах.

Польоти можуть проводитися цілий рік. Як наметове містечко використовується плато в підніжжі села Одаїв.

Водоспад «Дівочі сльози» (с. Ісаків)

Унікальність водоспаду в тому, що він травертиновий, тобто утворився завдяки моху, який сотнями років ріс, відмирав, кам’янів й ставав основою для росту наступних поколінь такого ж моху.

Дрібні струмені води справді нагадують сльозинки. Легенда розповідає, що колись давно на ці землі напало військо татар, які грабували й палили села, вбивали жителів, а красивих молодих дівчат брали в полон, щоб пізніше продати їх у рабство. Одного разу, переправляючись через Чорний ліс, татари зупинилися біля Дністра, щоб відпочити. Полонені дівчата вирішили, що краще померти на своїй землі, аніж жити в неволі. Вони непомітно вибрались на скелю та кинулися з неї вниз. З того часу зі скали почали капати краплі води, які з часом перетворилися на невеличкий водоспад як знак великого горя та неймовірної відданості рідній землі.

ПЕЧЕРИ

В Івано-Франківській області відомо понад 100 печер. І значна частина цих печер розташована у межиріччі Дністра і Пруту (Тисменицький, Тлумацький та Городенківський райони).

В Тлумацькому районі їх налічується 34. Найбільш привабливими для спелеологів та туристів є печери, що входять до комплексу карстових печер, що знаходиться поблизу с.Одаїв. Особливість цих печер полягає в тому, що вони є вертикальними і вимагають від спелеотуристів володіння технікою і тактикою спелеологічних походів. Найвідомішими з них є: Вертикальна (192 м), Гниле Яблуко (134 м), Стрімка (131 м), Затишна-Бутиновича (110 м) та ін.

Також унікальними печерами на Тлумаччині є:
– Покутянка (Нежданна) – найдовша в Івано-Франківській області, лабіринтового типу, довжиною 935 м. Являє собою систему тріщин та зал.
В деякий період може бути затоплена на 90% площі.

–  Сталактитова (43 м) – нагарніша печера Прикарпаття, в якій зберігся унікальний для регіону сталагміт заввишки 1,5 м.

– Вузька Стежка (Данчиця-1) (38 м), Гостра Говдя (Данчиця-2) (20 м), Данчиця (Данчиця-3).

Печера Думка (хутір Думка)

Розміщена за 2,5 км на північний захід від Одаєва, за півкілометра на північ від хутора Думка, в урочищі Думчина Долина. Карстова печера закладена в гіпсовій товщі, має лінійно-горизонтальну будову і розпочинається обвальним залом. Перед входом у печеру, за 10-15 м розташований карстовий міст, який раніше становив частину цієї печерної системи. На склепінні та стінах печери спостерігаються друзи гіпсових кристалів та сталактити. У 1992 р. дослідники виявили у печері крем’яні вироби, кістки північного оленя.

Грот Монаха (с. Одаїв)

Печера розташована на схилі берега Дністра, за 1,8 км на північний захід від села Одаїв. Вперше про неї згадує І. Крип’якевич як про «печеру з слідами монастиря». Довжина її – 6,5 м, ширина 5,1 м, висота стелі – 2,5-2,8 м. Розміщена печера на рівні 85 м від поверхні Дністра.

Грот штучно вирубаний, ймовірно, на основі природної порожнини у XVII-XVIII століттях.

Печери Вертикальна і Дальня (с. Одаїв)

У печері Вертикальна знайдені крем’яні вироби, кістки тварин, крупні фрагменти великих глиняних посудин, а також столового посуду зі шнуровим орнаментом, що свідчить про пізній етап трипільської культури (кінець 3-го тис. до н.е.).

Дальня печера розташована за 2,1 км на північний захід від Одаєва, в урочищі Городище. На відстані приблизно 10 м від входу у двох скупченнях археологи зібрали кераміку, кістки тварин і кам’яні знаряддя, які належать до пізньотрипільського комплексу.

Музей історії склозаводу (с. Кутище)

Село, затиснуте з двох боків Лисою Горою та Грабичанкою, утворює своєрідний кут – звідси й назва. Шанобливе ставлення до своєї минувшини – одна з прикметних рис місцевих жителів. У селі працює музей, який навряд чи є в кожному великому місті. Експонати музею займають 10 кімнат двоповерхової будівлі. Це давні духовні реліквії, предмети побуту, різноманітний одяг, ремісничі інструменти. Найцінніший експонат – ікона Кутищенської Матері Божої (Одигітрії) 1766 р., випадково знайдена в старій дзвіниці краєзнавцем Йосипом Поною і відреставрована фахівцями Івано-Франківського художнього музею.

Музей Марійки Підгірянки (м. Тлумач)

Кімнату-музей створили при районній бібліотеці для дітей у 1991 р. В ній зібрані матеріали та документи про діяльність Марійки Підгірянки. В експозиції музею, крім книг письменниці, є спогади її рідних та колишніх учнів із сіл Антонівка, Братишів, Вікняни, а також оригінали дидактичних матеріалів, писані рукою мисткині.
 
За інформацією звертатися:
Туристично-інформаційний центр «Перлина Покуття» вул.. Грушевського, 2 м. Тлумач, тел. (03479) 2 12 91

Де можна зупинитися:
Ярославів двір вул. Кобилянської, 48 м. Тлумач, тел. (050) 825 03 64, (096) 675 50 72
Відпочинковий комплекс «Лагуна» с. Гончарівка, тел. (097) 299 00 87