ЯРЕМЧАНЩИНА

Перлиною Карпат називають Яремче та прилеглі до нього райони. Мальовничі гірські вершини, цілющі джерела та повітря, чудові пам’ятки архітектури, давня і цікава історія краю, самобутня культура та мова щирих гуцулів , прекрасні звуки трембіт та традиційні гуцульські страви зробили Яремче найвідомішим туристичним центром на Прикарпатті і спонукують туристів повертатися сюди знову і знову.

Тут кожен турист може знайти для себе оптимальний відпочинок за ціною та вподобаннями від економ-варіантів до шикарних садиб та різноманітних готельно-відпочинкових комплексів.

Тут є понад 40 туристсько-рекреаційних закладів і санаторіїв, більше 100 об'єктів зеленого туризму. Для курортної терапії використовуються кліматичне лікування, мінеральні ванни тощо.

Найцікавіші народні звичаї та обряди: гуцульська «Розколяда», Андріївські вечорниці, Водохреще, купальське свято «Гуцульська берегиня».

День міста відбувається у останню неділю липня.

Національний природний парк «Карпатський»

Займає майже половину території Яремчанської міськради, утворений в 1980 р. (перший в Україні). Розташований на території Яремчанської міської ради (включає населені пункти: м. Яремче, смт. Ворохта, села Микуличин, Татарів, Яблуниця, Вороненко) та Верховинського району (села Бистрець та Шибени) Івано-Франківської області.

Екотуристичний візит-центр Карпатського національного природного парку

Це єдиний туристичний об’єкт в області, який репрезентує не тільки місцевість, а і сучасні концепції охорони довкілля у привабливому та цікавому для відвідувачів форматі. Екотуристичний візит-центр відображає своєрідну модель українського національного парку, яка включає у себе три найважливіші компоненти: природу – красу та унікальність природного ландшафту, історію – характерність та неповторність історико-етнографічного середовища, релігію – сакральність та святість місцевих пам’яток архітектури.

Босонога стежка

Ви втомилися від міського асфальту та бетону, хочете доторкнутися до справжнього та природного? Завітайте на босоногу стежку, що знаходиться в місті Яремче! Тут Ви матимете змогу пройтися босоніж різними природними матеріалами: від м'якого піску до жорсткого каміння. Це допоможе зняти втому, загартувати організм та підвищити його загальний тонус. Стежка містить ділянки з галькою, великим камінням, мохом, травою, хвоєю, шишками, коріннями дерев, тирсою, пеньками та глиною. Загальна довжина стежки складає 800 метрів. На Вас чекають різноманітні вправи та розваги босоніж, які принесуть задоволення та користь від перебування у природному середовищі.

Унікальний парк-музей «Карпати в мініатюрі»

Детально відображає архітектурні пам’ятки та об’єкти культурного надбання Карпат. Парк-музей став новою туристичною визначною пам’яткою і одночасно майданчиком для нестандартного вивчення географії та історії Карпатського краю. На сьогодні парк-музей налічує близько 18 об’єктів.




Вольєрне господарство

Всі звірі та птахи утримуються у напіввільних умовах : просторі вольєри чи просто огороджені металевою сіткою великі території дозволяють тваринам почуватися доволі комфортно, оскільки перебувають вони у природному середовищі проживання, а не в замкненому просторі клітки. Благородні олені й косулі, дикі кабани і лисиці, хижі орли та екзотичні павичі – цих та інших представників карпатської фауни Ви побачите на відстані простягнутої руки і навіть зможете погодувати.

Місто Яремче

Цікаві туристичні об’єкти: реабілітаційний центр для тварин на базі вольєрного господарства, босоногий маршрут, парк-музей «Карпати в мініатюрі», екотуристичний візит-центр, музей екології та етнографії Карпатського краю, водоспад Пробій, полонина «Маковиця», а також унікальні гірські відслонення на правому березі Пруту, так звана скала «Слон», котра своїми обрисами нагадує цю тваринку;

туристичні маршрути: «На гору Маковиця», «До найстарішого дерева», «Стежка Довбуша», «На водоспад Дівочі сльози»;

пам’ятки сакральної архітектури:
церква св. Апостолів Петра і Павла, церква Чуда св. Архистратига Михаїла, Церква св. пророка Іллі, церква Успення Пресвятої Богородиці, церква Різдва св. Івана Хрестителя, церква св. Івана Милостивого.

У місті знаходяться два сувенірні ринки, котрі водночас є і туристичними об'єктами. Відвідувачі можуть тут придбати писанки, різьблені, інкрустовані й випалені дерев'яні вази, шкатулки, тарілки, ложки, діжки, різноманітний керамічний посуд, кахлі, скульптурки, вишиті та ткані сорочки, рушники, килими та верети, ліжники, вироби з бісеру, металу та шкіри.

Водоспад Пробій

Один з найповноводніших водоспадів Карпат. Висота падіння води 8 метрів, кут нахилу – майже 45 градусів. Пробій – каскадний водоспад в Українських Карпатах на річці Прут. Розташований у межах міста Яремче. Водоспад – популярний туристичний об’єкт, пам’ятка природи. Над водоспадом побудований міст заввишки 20 метрів.


Мальовничі «скелі Довбуша»

На фоні зеленого карпатського лісу, чисте гірське повітря, неповторні краєвиди навколишніх гір та наявність інформаційних щитів про місцевість, зроблять вашу самостійну екскурсію до скель неодмінно цікавою та пізнавальною. Як правило, така екскурсія подобається як дорослим, так і дітям. На скелі в цій місцевості завжди приходить багато туристів. Здебільшого це люди, які відпочивають в Яремче. Крім того, завжди багато екскурсійних груп, що мають Яремче та околиці частиною свого туристичного маршруту.

Музей етнографії та екології Карпатського краю (м. Яремче)

Музей створений в 2007 р. шляхом реорганізації Музею визвольних змагань Карпатського краю, який у свою чергу був утворений на базі музею партизанської слави. Поряд з активною пошуковою діяльністю, націленою на формування нової експозиції, у виставкових залах музею постійно відбуваються цікаві виставки творів народного та образотворчого мистецтва, тематичні круглі столи, уроки народознавства, а також зустрічі з творчими особистостями краю.

Сувенірний ринок

У Яремчі діють два сувенірних ринки, на яких можна віднайти цікаві дрібнички на згадку про Карпати і привезти близьким та друзям атрибути гуцульської культури та побуту. На території першого сувенірного ринку розташовані також заклади харчування, а біля другого знаходиться відомий ресторан Гуцульщина.

Водоспад Женецький Гук (с. Микуличин, Татарів)

Розташований на лівій притоці Пруту Женець, між масивами хребтів Явірника і Хом’яка-Синяка (гірський масив Горгани). Розташований на відстані приблизно 5 кілометрів від траси, 9 кілометрів від станції Татарів і 10 кілометрів від станції Микуличин на території Карпатського Національного природного парку. Водоспад Женецький Гук розташований на висоті 900 м над рівнем моря. Вода вільно падає з висоти 15 метрів.

Яблунецький перевал

Розташований на південно-західній околиці села Яблуниця, на межі Закарпатської (Рахівський район) та Івано-Франківської області. Висота перевалу 931 м. над рівнем моря. Лежить на вододілі річок Пруту і Чорної Тиси, у сідловині Яблуницького хребта. На схилах перевалу ростуть смерекові ліси, місцями з домішкою ялиці та кедрової сосни і після лісовими луками. На перевалі розташований пансіонат і ресторан «Беркут», діє сувенірний ринок, облаштований оглядовий майданчик.

Туристичний комплекс «Буковель»

Це найбільший гірськолижний курорт України. Розташований неподалік від села Поляниця Яремчанської міської ради, біля підніжжя гори Буковель на висоті 920 метрів над рівнем моря. Найвища точка курорту гора Довга – 1372 м. Сезон триває з кінця листопада до середини квітня. Ще у 2012 р. Буковель було визнано найбільш швидкозростаючим гірськолижним курортом світу.

Оздоровчі заклади Яремчанщини

«Артек-Буковель» – знаходиться біля підніжжя гори Буковель. Всі необхідні об’єкти для проведення спортивно-розважальних та розвиваючих програм знаходяться на одній території: спортивні майданчики, альпін-парк, батути, скеледром, велопарк, гірські велосипеди, веломобілі, верхова їзда, квадроцикли, картинг-центр, водні атракціони, багаття, наметове містечко, човни та катамарани, кімнати для гуртової роботи, відеостудія, ігрові кімнати, басейни, тир, концертні зали.

«Сніжинка» – дитячий санаторій розташований в місті Яремчі в парковій зоні. Лікування загальносоматичного профілю, проживання у 8-ми місних кімнатах, культурно-масові заходи.

«Прикарпатський» – дитячий санаторій розташований в місті Яремчі. Лікування хронічних захворювань легень, пульмонологія, плеврит, бронхіт, ларингіт, тонзиліт, хвороби серцево-судинної системи, психоневрози, гіперплазія щитовидної залози, анемія в легкій степені. Для відпочинку дітей є спортзал, майданчик для волейболу, гандболу, баскетболу, екскурсії по місту.

«Карпати» – санаторно-курортний комплекс розташований в мальовничій зоні м. Яремче. Комплекс дозволяє забезпечити сервіс найвищого рівня, лікувальна база, водолікарня з наявним необхідним обладнанням, просторий басейн з гідромасажним кабінетом, дитячий басейн з зоною аквапарк, фінська сауна і хаммам, тренажерний зал та спортмайданчики. Відпочиваючим будуть запропоновані кінні, піші, автобусні та велоекскурсії.

«Смерічка» – табір розташований у с. Микуличині. На території дитячого табору є дитячий майданчик, медпункт, їдальня, футбольне і баскетбольне поля, концертний зал. Проводяться цікаві туристичні походи «Явірник», «Ліснова», вершини Говерла, Хом’як, Синяк, автобусні екскурсії у Ворохту, Яремче.

«Едельвейс» – табір розташований у с. Микуличині. На території туристично-оздоровчого комплексу є альтанка для відпочинку та розваг, різноманітні спортивні майданчики.

«Петрос» – дитячий табір розташований в с. Татарові. Шість сучасних дерев’яних котеджів, новий корпус із сучасною їдальнею, їдальня-колиба, медичний пункт, два спортивних майданчики (міні та стандарт), волейбольне та баскетбольне поля, власна фото та кіностудія пляж на березі р. Прут та ін.

«Кремінці» – санаторій знаходиться в с. Татарові. Санаторій спеціалізується на лікуванні захворювань верхніх дихальних шляхів, органів кровообігу, розладів нервової системи, астенічних станів після перенесення важких захворювань. До послуг відпочивальників – спортивний майданчик, кіноконцертний зал, сауна, більярд.

«Гірське повітря» – санаторій знаходиться в селищі Ворохта, одному з наймальовничіших курортів Карпат, на висоті 850 м. над рівнем моря на території Національного Карпатського Парку. Санаторій спеціалізується на лікуванні пацієнтів із захворюваннями органів дихання.

«Смерічка» – дитячий санаторій, знаходиться в селищі Ворохта. Санаторій спеціалізується на туберкульозних враженнях легень, кісток, суглобів, анемії. В санаторії проводиться консервативне лікування. Ортопедичний режим з активними формами туберкульозу і остеохондронатіями хребта та кульшових суглобів.

Адреси туристичних фірм м. Яремче

Туристична фірма «Перлина Карпат» м. Яремче, вул.Свободи, 273 Тел.: 8-067-7279501, 8-067-7437840 , 8-03434-2-18-19

Туристична фірма «Карпати – Тур – Бізнес» м. Яремче, вул. Свободи, 266 (привокзальна площа) Тел.: 8(03434) 23038; 80973440767; 80984576001; 80634325165; 80989428540

Туристична агенція «Гуцульські мандри» 78500, м. Яремче, вул. Свободи. 264. Тел.: 8-03434-222-58. 80674184547, 80673435703, 80343422258, 80679006І88

Туристична агенція «100 стежин» вулиця Свободи, 257А Тел. 097 357 7333