КАЛУЩИНА

Калуський район – живописний куточок Прикарпаття, розташований в північно-західній частині Івано-Франківської області, в зоні Передкарпатського передгір’я. На півночі його омивають бурхливі води Дністра, на сході та заході – плеса річок Луква і Болохівка. Головна водна артерія регіону – річка Лімниця, що визнана найчистішою в Європі.
   
З Калущиною пов’язана боротьба славних синів та доньок України за її незалежність. Вона є батьківщиною символу національно-визвольної боротьби українського народу Степана Бандери, організатора та провідника ОУН.

Старий Угринів – рідне село, де народився ідеолог та провідник українських націоналістів Степан Бандера.
Історико-меморіальний музей Степана Бандери

Найбільший в Україні музей видатному політику. Відкриття музею з офіційним статусом (обласного рівня) відбулося 30 грудня 2000 року. До того часу музей діяв в уцілілій кімнаті священичої резиденції, в якій проживала родина Бандерів з 1906 року по 1933 рік.

В експозиції музею Степана Бандери можна побачити унікальні матеріали, серед яких речі, що належали сім'ї о. Андрія Бандери: синьо-жовте знамено, виявлене при руйнуванні священичої резиденції; старовинні ікони та культові церковні речі; оригінальні документи періоду діяльності ОУН, УПА; посвідчення та документи на ім'я Stefan Popel, під яким проживав Степан Бандера останні роки у Європі; предмети, що належали його сім'ї.

17 серпня 1992 року під час всеукраїнського свята «Гомін Чорного лісу», що відбувалось на Калущині в присутності гостей з усього світу відкрито бронзовий пам’ятник провіднику ОУН. Його автори – архітектор Зеновій Давидюк (племінник С. Бандери), скульптори – Микола Посікіра та Любомир Яремчук.

Музей-оселя родини Івана-Франка (м. Калуш)

 Музей було відкрито в селі Підгірки, яке сьогодні є частиною міста Калуш у 1992 році. Саме приміщення збудоване ще 1935 року племінником Івана Франка Омеляном Франком, а на місцевому цвинтарі в Підгірках похований рідний брат Каменяра Онуфрій.

У музеї-оселі чотири кімнати. Перша кімната розповідає про життєвий і творчий шлях Івана Франка, займає родинне дерево Франкового роду та полотна Тараса Франка, сина Каменяра. У другій кімнаті розміщені матеріали про родину Онуфрія Франка. Третя кімната названа «Франкова світлиця». Тут виставлено предмети побуту родини Онуфрія Франка, які вражають красою і оригінальністю. Четверта кімната «Іван Франко і Смольський» вміщає картини Григорія Смольського, відомого українського художника і громадського діяча, краєзнавця, який народився в Підгірках. Цей митець написав картину «Арешт І. Франка у 1880 році».

Зараз у музеї проводиться пошукова та дослідницька робота: семінари вчителів, Франкові читання, дитячі ранки, виставки декоративного мистецтва.

Для любителів сакрального туризму:
Свято-Михайлівський чоловічий монастир (с. Підмихайля)

За переказами, туди, де й сьогодні росте ліс, на гору, яку й понині називають Чорною або Лисою, в середині XIV ст. прибули ченці-втікачі від орди з чудотворною іконою Архистратига Михаїла, вподобавши це спокійне і затишне місце, викопали тут підземну церкву. Монастир, який почали називати Михайлівським, став відомим. На початку XV ст. монастир чудом уцілів після набігів татар і турків, але у 1582 році пожежа зруйнувала його. Наступні 400 літ пам’ять про монастир зберігало хіба що місцеве населення. 

Сьогодні Свято-Михайлівський монастир знову діє, громада села відбудовує його своїм коштом і своїми силами.

Тут б’є цілюще джерело святого Іоанна, до якого приїжджають за зціленням люди.

Церква святого Архистратига Михаїла збудована у 1891 р. Вона є окрасою села. 18 травня 1903 року іконостас і всю церкву розмалював Корнило Устиянович.
    
На сільському цвинтарі є статуя «Символ Вірності» Петру Тхорніцькому, який був сином священика. Він вчився у  Львові і там його вбили. Його наречена дуже сумувала. Вона замовила скульптуру жінки, яка очікує чоловіка з тарілкою вареників.

 Приватна колекція родини Зайчикових (с. Бережниця)

Унікальний родинний музей Зайчикових відомий як історико-краєзнавчий. Ідея його створення належить голові родини Олександрові Зайчикову. У ньому зібрано велику кількість цінних старовинних експонатів, які показують історію та культуру не тільки села Бережниці, а й цілого Бойківського краю. За змістом експоновані в музеї предмети можна поділити на кілька груп: церковно-обрядові речі та одяг, твори іконопису, вишивка, музичні інструменти, домашнє начиння, знаряддя праці, давні світлини та документи.

Річка Лімниця

Найчистіша річка Європи Лімниця протікає одним із наймальовничіших куточків нашого краю в межах Калуського, Рожнятівського і Галицького районів.

Лімниця бере свій початок на висоті 1150 м над рівнем моря з джерел у Горганах на північних схилах гори Буштул – у найбільш дикому і важкодоступному куточку Українських Карпат. Саме тому вода у ній унікальна. Береги річки зарослі 80-літніми сосновими та дубовими лісами.
   
Якщо про Дністер говорять, що він наче поважний старий дід, який помалу котить свої води до Чорного моря, то про Лімницю кажуть, що вона ніби молоденька норовиста дівчина, з невеличкими перекатами, поріжками та поворотами.