КОСІВЩИНА

Якщо ви ніколи не були на Косівщині, то обов’язково відвідайте цей розмаїтий край. Косів здавна називають столицею народного мистецтва Гуцульщини. Тут зосереджувались і розвивались основні галузі народних ремесл: різьба по дереву, гончарство, художнє ткацтво, вишивка.

Верховину називають серцем Карпатського краю, а Косівщину – його душею.

Туристів полонять запашні ліси, шовкові трави, квітучі полонини та інші незабутні враження: купання в чистих гірських річках з каскадами водоспадів, пішохідні та велосипедні мандрівки горами. Є можливість побувати на найвищих гірських вершинах Карпат, скуштувати бринзи та вурди в гуцульських колибах, здійснити прогулянку верхи на гуцульському коні, відвідати музеї, побувати в гостях у народних майстрів.

Гостей краю чекають 16 туристично-оздоровчих закладів, 45 приватних осель зеленого туризму та вело садиби, які мають всі необхідні умови для прийому туристів з велосипедами.

Косівський базар (с. Смодна)

Косівський ярмарок відомий не лише на всю округу. Сюди приїжджають з інших міст і навіть країн, щоб прикупити додому унікальні та дешеві речі ужиткового мистецтва. Нині він розташований на краю села Смодна біля річки Рибниці й офіційно називається Cмоднянським – так гласить і вивіска над його входом.

Працює тільки в суботу з 4-ї год. ранку й до обіду. Основна перевага косівського базару — це справді оригінальні вироби, які можна купити значно дешевше, ніж на базарах інших гірських міст.

Музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини (м. Косів)

Косівський музей як відділ Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського був відкритий у 1969 році.

Експозиція музею, що знаходиться на вул. Незалежності, 55, знайомить з народним декоративно-ужитковим мистецтвом ХІХ-ХХ ст. Колекція музею нараховує близько 5 тис. експонатів. У ній представлені одні з найкращих збірок виробів з дерева, кераміки, шкіри та металу, гуцульського одягу і вишивки.

Музей вівчарства (с. Космач)

Космач – одне з найбільших сіл України. Він відомий усьому світові своїми писанками, вишивками, народною ношею, звичаями та обрядами, майстрами музичних інструментів. Музей вівчарства – перший в Україні. Він складається з двох частин. В основній частині відтворений побут вівчарів, тут також представлені необхідні речі для переробки молока – посуд, одяг та інше. У другій кімнаті розміщені речі полонинників та різне знаряддя.

Музей Довбуша (с. Космач)

Музей історії опришківського руху створив в 1975 р. місцевий ентузіаст М. Дідишин. Експозиція розміщена в будинку, біля якого більше трьох століть тому від руки зрадника загинув ватажок опришків Олекса Довбуш. Тут зібрані предмети побуту, зброя часів опришківського руху та рідкісні речі.

Шешорські Сріблясті водоспади – природний аквапарк (с. Шешори)

Прокладаючи свій шлях між каменистими та скельними берегами, ріка Пістинька утворює каскад водоспадів: Великий Гук (4-5 м) та Малий Гук (2-3 м). Нижче по течії утворилося плесо, яке місцеві жителі називають Синіплясо.

Незважаючи на те, що річка гірська, вода в ній прогрівається до 25?С. Вдаряючись об скелю, вода розсипається на мільйони краплинок, які виблискують та переливаються на сонячному промінні. Саме тому водоспади називаються сріблястими.

Озеро Лебедин (с. Шешори)

Заповідне урочище Лебедин площею близько 40 га розташоване поблизу Шешорів, являє собою невисоку гору з улоговиною в центрі, що, ймовірно, є наслідком діяльності льодовика. У центрі улоговини, на висоті 650 м над рівнем моря, розміщене озеро округло-овальної форми 200х100 м.


Полонина Росохата (с. Шешори)

Понад 30 років на високогірній сіножаті функціонує полонина Росохата. Так її назвали тому, що дві частини поля утворюють специфічне розгалуження.

На полонині можна побачити процес виготовлення справжньої гуцульської бринзи, послухати розповіді полонинників, покататися верхи на конях, а головне – відчути справжній смак полонинського літа.

Печера Довбуша (с. Шешори)

Про цю печеру складено чимало легенд. У ній нібито переховувалися опришки під проводом легендарного ватажка Олекси Довбуша.

Печера має форму прямокутного тунелю довжиною 27 м, шириною 1-1,5 м, висотою 2-4 м. До неї підводить 12-метровий коридор, а з глибини тунелю витікає джерело.

Сокільська скеля (с. Тюдів)

Сокільська скеля – геологічна пам’ятка природи, розташована на лівому березі р. Черемош в селі Тюдів. Розмір скелі складає 250 м у довжину та 100 м у висоту. У 1862 р. місцеві жителі витесали з каменю 6-метровий обеліск Кобзареві. Це був перший пам’ятник Тарасу Шевченку на Гуцульщині, а подейкують, що і в Україні. Під час Першої світової війни його було зруйновано, а в 1990 р. відновлено.

Терношорська Лада – український Стоунхендж (с. Яворів)

В Яворові розкинулося Терношорське мегалітичне святилище. Весь скельний комплекс має вигляд чотирикутника та умовно поділений на три частини: нижню, середню та верхню. Найпопулярніша нижня частина, де розташована центральна гігантська фігура вагою близько 140 тонн, яка нагадує вагітну жінку та символізує її головне призначення – материнство.

Хребет Острий (межа с. Город і м. Косів)

Гора висотою 584 м над рівнем моря є частиною Покутсько-Буковинських Карпат. Вона тягнеться у формі хребта і вкрита буковим лісом та частково модриною. Після пожежі на вершині гори і, як наслідок, через відсутність дерев гора стала приваблива для туристів та косівчан – з неї відкриваються неймовірні краєвиди – як на долоні видно весь Косів та сусідні села.

Гора Михалкова (м. Косів)

Це найвища вершина Косова, яка оточує його півколом. З гори відкриваються захопливі краєвиди та панорами міста і найближчих сіл.

Михалкова – осередок гірськолижного туризму на Косівщині. Канатно-бугельний витяг тут спорудили ще у 1975 р. Довжина витягу складає 900 м, а гірськолижної траси – 1200 м. Перепад висот – 250 м.

6 травня, на свято Юрія (Георгія) Змієборця на вершині гори традиційно розпалюють величезні вогнища, які видно з усіх куточків Косова.

За довідками звертайтеся:
Туристично-інформаційний центр:  м. Косів, вул. Незалежності Тел.: +38 (096) 096-16-06 E-mail: tic.kosiv@gmail.com