РОЖНЯТІВЩИНА

Це унікальний колоритний та своєрідний край з природними ландшафтами, незайманими територіями, пралісами, ендемічними й реліктовими видами рослин та значними рекреаційними ресурсами. Тут збереглися донесені з глибини віків бойківські традиції, культура, звичаї та обряди.
Звертаємо увагу на:

Пішохідні маршрути Центральними Горганами

Кожна гірська вершина цікава, неповторна і дарує неперевершені враження від чарівних краєвидів. Село Осмолода – зручний стартовий пункт для пішохідного туризму в Ґорґанах – виходу на гірські масиви Ігровця, Сивулі, Попаді, Ґрофи, Аршиці.
В селі є гірський пошуково-рятувальний пункт тел.моб.: 097-753-74-24

Тут можна придбати картографічні матеріали по Карпатах, взяти на прокат деяке спорядження, отримати консультацію і прогноз погоди на високогір’ї, ін.

Пам’ятки природи Рожнятівщини:

гірське озеро Росохан, Верхове болото, гірське болото Лютошари, Котове, Кораловий камінь. Цікаві також заповідні урочища Береги, Грегітливий, Котелець, Лопушна, Лужки, Магура, Сивуля, Чута, Яла.

Озеро Росохан

Маловідоме гірське озеро Росохан – гiдрологiчна пам`ятка природи мiсцевого значення площею 4,7 га.





Урочище «Сокіл»

Урочище «Сокіл» є ботанічною пам’яткою природи загальнодержавного значення, осередком реліктової для Карпат сосни звичайної.

Павлівський камінь

Павлівський камінь – це геологічне утворення висотою 30 м. Воно знаходиться у трикутнику лісового масиву, приблизно на однаковій відстані від трьох населених пунктів — сіл Князівське, Підлісся і Дуба. Про його унікальність свідчить і той факт, що чеські будівельники змінили напрямок при будівництві магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, щоб зберегти дивовижну скелю.
У районі 5 природозаповідних об’єктів державного значення та 22 – місцевого. 

Ландшафтний заказник загальнодержавного значення Грофа

Створений в 1996 р. на місці колишнього першого національного парку, який заснував у 1935 році митрополит Андрей Шептицький з метою охорони унікального ландшафту Горган. Охоплює схили гірського пасма з вершинами Кінь Грофецький, Грофа, Паренки, Петрос (1000-1750 м над рівнем моря).
Цікавими для туристів будуть: Ботанічний заказник загальнодержавного значення Яйківський, Гідрологічний заказник загальнодержавного значення «Турова Дача», Ботанічний заказник місцевого значення Конвалія. Урочище Арніка, неподалік якого є сірководневі джерела.

Історико-краєзнавчий музей (с. Цінева)

Відкритий 1976 р. Музею присвоєно звання народного. Експозиція розташована в старовинному будинку, колишній «Білій школі», яка милувала око своїм білим кольором. Школа була збудована громадою села 1910 р. У п'яти залах музею зібрано понад 5 тисяч пам'яток матеріальної та духовної культури. Серед них колекція нумізматики, історичні та археологічні документи, представлено інтер'єр бойківської хати, інформація про майстрів-умільців – кушнірів, ковалів, ткачів та будівельників, які збудували в Галичині близько 100 дерев'яних церков. Інтерес викликає колекція фотографій 20-30-х років, де відображені національні традиції та показана атмосфера минулого. Тут представлені фауна та флора краю. Особливо різноманітною є фауна гірської зони, де можна зустріти бурого ведмедя, оленя карпатського і козулю європейську.
Контакти: Рожнятівький район с. Цінева вул. Миру, 1 Тел.: +38 (097) 681-75-13
 
Де можна зупинитися:

Готельні та відпочинкові комплекси
Вас запрошують готельний комплекс «Вільні вітри», пансіон «Ганц» в с. Осмолода, сільські зелені садиби «Високий берег» с. Луги, «Арніка», с. Осмолода, «Горгани» с. Кузьмінець та інші.

Гостинні бойківські садиби та садиби лісництв
Садиба «Ганц» с. Осмолода Тел.: (03474) 46-133 моб. 8067342-35-34,  8050373-01-52     http:// ganz.if.ua

Готельний комплекс «Вільні вітри»  с.Осмолода Тел.: 067-509-13-72, 067-462-50-18 http://freewinds.com.ua

Відпочинковий комплекс «Карпатка» с. Луги вул. Перемоги, 12, тел.: (03474) 3-43-45, (050) 905-92-02 e-mail: frank@cv.ukrtel.net , karpatka09@yahoo.com

Детальнішу інформацію можна отримати:
Рожнятівщина туристична - Туристичний портал Рожнятівського району - rozhniativ.if.ua