СНЯТИНЩИНА

Снятинщина є частиною Покуття. Розташована вона на півдні Івано-Франківщини, клімат тепліший, ніж на решта території області. Це земля працьовитих людей, ошатних угідь і хат. Звідси походять роди Озаркевичів, Кобринських, Гамораків, Трильовських, Даниловичів. Тільки тут міг народитися Василь Стефаник чи Василь Касіян, бо, напевно, ніде так інтелігентно не ставляться до праці та людей. Серед уродженців Снятинщини – п’ять лауреатів Шевченківської премії: художник Василь Касіян, прозаїк Ярема Гоян, композитор і педагог Ганна Гаврилець, фотограф Василь Пилип’юк, графік-ілюстратор Іван Остафійчук.

Для любителів мандрів Покуття підготувало чималий список атракцій: пам’ятки архітектури, музеї, сакральні споруди. Цікаво також, що на Снятинщині налічується аж 37 пам’ятників Тарасу Шевченку, що є абсолютним рекордом в Україні.

У цьому краї збереглися цікаві природні ландшафти, народні звичаї та обряди.
Продовжують культурні традиції Снятинщини численні мистецькі колективи, творчі майстерні, студії.

Туристам пропонують оглянути:
Ратуша (м. Снятин)

Архітектурною візитівкою і гордістю Снятинщини є міська ратуша і (вул. Шевченка, 70). Вона є однією з найвищих в Україні (висота вежі – 50 м). На ратуші викладено герб міста. Дзвони для вежі виливали у Польщі. Відомо, що у будівництві вежі брали участь 11 заможних мешканців Снятина – вірмени, поляки, німці і тільки четверо українців.

У ратуші також діє Музей культури і книги Покуття, який поширює інформацію з книгодрукування, творчого життя письменників регіону, репрезентує книжкові новинки, а також діяльність семи видавництв України, які очолюють вихідці зі Снятинщини. 

Музей Марка Черемшини (м. Снятин)

Музей відкритий 17 липня 1949 р. в будинку, де в 1912-1927 роках проживав Марко Черемшина (вул. Шевченка, 101). Засновником та директором музею впродовж 25 років була дружина письменника – Наталія Семанюк. У восьми експозиційних кімнатах зберігаються особисті речі і книги письменника, його фотографії, статті і прижиттєві видання його творів. Фонди музею нараховують близько 4 тис. експонатів. У кабінеті письменника, окрім бібліотеки, зберігається його рояль, на якому полюбляв грати відомий оперний співак Михайло Голинський.

Художній музей Василя Касіяна (м. Снятин)

Музей відкрито у 1982 р. (вул. Воєводи Коснятина, 48а). Експозиція розміщена в п’яти кімнатах, у двох відображено творчий шлях митця, а в інших трьох виставкових залах експоновані графічні твори Василя Касіяна та його учнів-послідовників. В експозиції представлені особисті речі митця: книги художника-мистецтвознавця та книги про художника, його особиста бібліотека, рукописи і предмети, якими він користувався. У приміщенні музею зберігається велика колекція фотоматеріалів, які відображають життя і творчість митця.

Музейний комплекс Арт-студія Романа Оренчука «Спрут»
(смт. Заболотів)

Знаходиться в красивій історичній споруді – реконструйованому приміщенні водяного млина, збудованого ще в позаминулому столітті. Млин представляє собою не тільки історичну та мистецьку цінність, але й є туристичним об'єктом на Снятинщині, а майстерня студії також включає в собі експозиції давнього побуту Покуття: старовинний покутський одяг, взуття, різьбярське і ковальське начиння, меблі... Деякі малярські полотна при добрій промоції могли б скласти конкуренцію відомому лемкові Никифору з Криниці у Польщі.

Це найунікальніша у нашій області майстерня-музей. Вражає фантазія, творчий підхід та майстерність ексклюзивних виробів зі шкіри, скла, дерева, паперу. Умільці використовують різні складні техніки виробництва а також можуть виготовити сувенір на будь-який смак чи провести майстер-клас.

Тут усіх радо і гостинно приймуть, проведуть екскурсію, розкажуть багато цікавого і нового, щоб вам не тільки запам'яталось, але й залишилась в пам'яті приємним спогадом. Адреса: смт. Заболотів, вул. Микулинецька, 16/1

Садиба Богдана Негрича «Біля Прута» (с-ще Заболотів)

Власник садиби є народним цілителем, а також творчою особистістю. Він пише пісні та сам виконує їх. Туристам пропонуються кімнати для відпочинку, сауна, альтанка, відпочинок на ставі на річці Прут, збір лікарських рослин, лікування травами.

Музей Василя Стефаника (с. Русів)

У Русові шанують відомого вихідця села – новеліста-класика Василя Стефаника. Музей письменника розташований у хаті, де він народився і довший час проживав (вул. Т. Мигаля, 2). Письменник сам побудував будинок у 1910 році, де прожив 26 років. Василь Стефаник дуже любив свою хату, робочу кімнату, де він не тільки літературно працював, але й зустрічався з селянами. Вони йшли до нього за порадами у всяких господарських і сімейних справах. Серед експонатів музею є багато рукописів, прижиттєвих видань письменника, важливих біографічних та історичних документів.
На сільському цвинтарі є могила видатного новеліста.

Туристично-оздоровчий комплекс «У Граб’юка» (с. Попельники)

Комплекс включає відпочинкові кімнати, банкетний зал, літні будиночки, сауну, мангал для приготування шашлика та юшки з риби. Для послуг туристів 4 зарибнені ставки, катамарани, човни, плаваючий відпочинковий будиночок у вигляді яхти. Туристи зможуть порибалити, поплавати в басейнах, один з яких із соленою водою. Кухня з традиційними і, звичайно, рибними стравами. Вони обладнані за останнім словом техніки, користуються популярністю у приїжджих. Адреса: вул.А.Кузика  тел.:(067) 789-81-61

Шанувальникам сакральної спадщини:
Римо-католицький костел Пресвятої Трійці (смт. Заболотів)

Перший костел в Заболотові було збудовано з дерева у 1605 році на кошти С. Волуцького. Проте той храм було знищено під час турецько-татарських нападів у 1618-1621 роках. Наступний звели у 1669 році на кошти власника Заболотова Бакутського, який заповів своє майно місцевому костелу. Третій костел з’явився у 1833 році і простояв тут до початку ХХ ст., аж поки не почалось будівництво нового мурованого храму, який спорудили у 1902 році. Після Другої світової війни костел закрили, а в його будівлі влаштували склад. У 1993 році храм повернули римо-католицькій громаді Заболотова. З того часу костел поволі відновлюється, при ньому діє монастир сестер-феліціянок.

До Другої світової війни Снятин, Косів та Заліщики були відпочинковими зонами Польщі. В наш час формується ряд ознайомчих та відпочинкових маршрутів.

Маршрут №1 Пропонує ознайомлення з історичними, культурними, архітектурними та природними пам'ятками Снятина та його околиць.

Маршрут №2 Загальноознайомчий по району. Він пролягяє із Снятина через Запруття до Завалля (Завальська Січ, австрійське поховання першої Світової війни, місце злиття Прута та Черемоша). Далі він прямує до с. Залуччя (могила о. Григоровича), с.Тучапи (музей «Депортації»), с. Джурів, с Трійця. с. Іллінці, с. Хомів (меморіал голокосту 1942 р.), смт. Заболотів (пам'ятник М. Шпербергу, поховання хасидів), с. Олешків (городище княжих часів), с. Устя, с. Белелуя (Н. Кобринська), с. Русів (музей Стефаника).

Маршрут №3 Ознайомлення з історією виникнення Завальської Січі, створення першої української школи на Покутті в ХIХ ст.

Маршрут №4
(літературний) дає можливість відвідати музей Марка Черемшини в Снятині, В. Стефаника в с. Русові, музейну кімнату Н. Кобринської в с. Белелуя, покласти квіти до пам'ятника письменнику і філософу М. Шпербергу в Заболотові, оглянути експозиції кімнат-музеїв М. Бажанського та Народного музею Визвольних Змагань у Снятині.

Маршрут №5
(художній) пропонує оглянути експозицію музею художника В.Касіяна, садибу художниці О.Плешкан.

Маршрут №6
знайомить з єврейською культурою та із сакральною спадщиною: кладовищами в Снятині і Заболотові, де поховані хасиди, які є місцем поклоніння. Голокост часів Другої світової війни позначений місцями масових страт у с. Потічок та Хомові недалеко с. Іллінці.

Заклади розміщення:

Готель «Едельвейс» вул. Водопровідна, 1 м. Снятин, тел. (03476)2-25-61, 2-52-27
Готель «Лагуна» вул. Водопровідна, 1а м. Снятин тел. (03476) 2-52-44, (050) 78-70-397, (067) 87-20- 669
Готель «Прут» вул. 1 Грудня, 39 м. Снятин тел. (03476) 2-38-62
Готель «Спокуса» вул. Шевченка, 10а м. Снятин тел. (050) 37-30-247
Готель «Зорепад» вул. Відродження, 2 смт. Заболотів, тел. (03476) 4-35-61, (050) 91-40- 393