ДОЛИНЩИНА

Долинщина – надзвичайно привабливий край для туристів. Багатство бойківської культури, історію краю, побуту та промислу, одягу, обрядів, кухні, народних звичаїв найкраще можна побачити у шести музеях району, серед яких – Долинський краєзнавчий музей Тетяни і Омеляна Антоновичів «Бойківщина».
 
Популярними серед туристів є природні пам’ятки: Мізунський водоспад, Ширковецьке болото, урочища Шандра, Бовкути та Цапове, зрештою, скеляста Бойківщина з красивими Ґорґанами, «Карпатський трамвай», багато затишних готелів та закладів харчування.
 
Зупинимось більш детально на найбільш цікавих місцях Долинщини.

«Карпатський трамвай»

Всіх романтиків і шанувальників гір гостинно кличе до себе вузькоколійна залізниця, яка почала будуватися для транспортування лісу бароном Леопольдом Поппером в кінці ХІХ ст. Ширина колії становить 770 мм, це в два рази менше за звичайну залізничну колію.

Чотиригодинна подорож на «Карпатському трамваї» проходить надзвичайно мальовничим маршрутом в Карпатах. Він пролягає вздовж берегів чистої річки Мізунка; повз знамениту гору Церковище, де в 1360 роках був споруджений один з захисних монастирів від нападів татаро-монголів; гідрологічну пам’ятку природи загальнодержавного значення болото-заповідник Ширковець, в  якому збереглися релікти рослинного світу льодовикового періоду; заїжджає до Мізунських водоспадів, де відкривається захопливе видовище порогів на Свічі; після невеликої зупинки маршрут продовжується повз джерело дуже смачної омолоджувальної (як стверджують старожили) води «Дзюркач» до санаторію «Джерело Прикарпаття», який збудований у 1985 році і ще донедавна був славетним далеко за межами області завдяки лікувальній мінеральній воді та цілющому гірському повітрю, де колись проходили реабілітацію космонавти. Тут туристи можуть відвідати підвісні мости через річку Мізунка. Дорога біля санаторію пролягає між горою Лисою ліворуч, на вершині якої міститься найбільше прикарпатське язичницьке капище-жертовник того часу (до X ст.) і горою Лютою праворуч.
 
До складу потяга входить локомотив, що має 12 місць для туристів, де можна поспостерігати за роботою машиніста, та два вагони на різний туристичний смак: закритий вагон з комфортними сидіннями, вагон-кабріолет та відкрита платформа.
 
Подорож «Карпатським трамваєм» передбачає й інші варіанти маршруту. Мандрівка залізницею може бути восьмигодинною або поєднана із кількаденними пішими переходами.

Вас радо зустрінуть сучасні високоякісні готелі «Князь Олег», «Нафтовик» «Володар», відпочинкові та оздоровчі заклади, гостинні бойки в селах, які в своїх оселях створили умови для зеленого туризму, а Карпатський трамвай завезе Вас у казкові місця Карпат. відділ у справах туризму ТОВ “Уніплит”, смт. Вигода Долинський р-н
моб.: 050 373 2475,    067 342 8389,   067 344 2870,    e-mail: yackiv@ukr.net

Центр спадщини Вигодської вузькоколійки

Історична будівля Центру спадщини має прямий стосунок до Вигодської вузькоколійної залізниці. Вона є найстарішою будівлею у селищі, яка слугувала резиденцією Леопольду Попперу фон Подграгі – засновнику вузькоколійки. В Центрі спадщини Вигодської вузькоколійки пропонують переглянути інтерактивну експозицію, що розповідає про місцеву природу та, зокрема, лісову екосистему Карпат, місцеву історію – розвиток лісової та деревообробної промисловості Вигоди, виникнення Вигодської вузькоколійки, етнографію, народні ремесла тощо. На сьогодні в Українських Карпатах немає місця, схожого на Центр спадщини Вигодської вузькоколійки.

Унікальний інтерпретаційний візит-центр працює з квітня 2016 р.

Вигодський водоспад

Місцевою пам’яткою у селищі Вигода є так званий «водоспад», розташований на річці Свіча. Тут залишилась занедбана стара гребля, яка була створена, щоб збирати воду для деревообробки. Зараз це улюблене місце для відпочинку багатьох людей.


Урочище Шандра

В урочищі над гірською річкою Свіча з холодною, чистою водою поряд з дорогою на Закарпаття знаходиться Гостинний двір та ресторан «Колиба». Однією особливістю колиби є відкритий вогонь прямо в приміщенні. На великій території комплексу є дитячий майданчик, багато альтанок, міні-зоопарк з дикими тваринами. Неподалік – мінеральні джерела з водою, яка дуже корисна і має лікувальні властивості, серед яких унікальне джерело з водою, що горить.

Вишківські Ґорґани

Вишків – село, яке розташоване на висоті 800 м. над рівнем моря у верхів’ях долини річки Мізунка за 45 км від м. Долина. Мальовничі, наче з казки, водоспади та річки ваблять мандрівників у будь-яку пору року. Цікавим для відвідин є також гідрологічна пам’ятка природи – болото «Лисак», яке розташоване на висоті 800 метрів над рівнем моря на території Свічівського лісництва. Це зручний пункт для початку мандрівок на Вишківський Горган, озеро Синевир. На території бази відпочинку «Високий перевал» функціонує підйомник завдовжки 950 метрів, перепад висот до 200 метрів.

Прогулянки на свіжому повітрі, ягоди назбирані своїми руками, катання на конях – емоції, які ви отримаєте тільки тут.

На території села діють готелі «Ялинка», в якому є соляна кімната-печера, «Затор», база відпочинку «Високий перевал», «У генерала» та садиби зеленого туризму.

Гошівський монастир

Вважається однією із найвеличніших релігійних та історико-архітектурних святинь Західної України. Його щорічно відвідує мільйони прочан з різних куточків України та країн світу. Перша згадка про монастир датована 1509 р. Спочатку Гошівський чоловічий монастир знаходився в урочищі Чорний Ділок, але в XVII столітті його спалили татари, і заново його відбудували на Ясній горі, де він знаходиться і сьогодні. Головною святинею монастиря є чудотворна ікона Гошівської Божої Матері (копія Ченстоховської ікони).

На дзвіниці Гошівського монастиря встановлено карильйон – другий на теренах України та перший на заході країни, який складається з 52 дзвонів. На ньому можна виконувати церковні мелодії чи твори класичної музики.

При Гошівському монастирі діє будинок для паломників, який розташований на монастирському подвір’ї.

Урочище Бовкути

Урочище знаходиться за селом Станківці. На відстані близько 1 км від урочища Бовкути (по правому боці русла річки Лужанка) у лісі Матієвець височіє Карпатська кам’яна стіна. На кілька сотень метрів, ніби виринувши з глибин віків, простягаються кам’яні глиби. Різноманітні склепіння зачаровують, навівають страх та спонукають до роздумів над вічністю…

Біля скельної стіни знаходиться могила, а також колишній бункер, де 3 жовтня 1950 року героїчно загинули вояки ОУН-УПА та керівник обласного проводу Дорошенко (Василь Гошовський). Про це свідчать написи на камені та розповіді місцевих жителів.

Урочище Цапове

Ландшафтний заказник Цапове розміщений неподалік села Церківна. Його площа – 6,0 га. На території урочища розташовані скельні утворення з джерелом.

Під час Другої світової війни скелі стали своєрідною твердинею для вояків УПА, які вступили в бій з військами НКВС, які оточили повстанців. На місці бою на пісковиковому кургані біля підніжжя найвищої скелі знаходиться могила вояків УПА, на якій встановлено металевий хрест. Місцевість входить до туристичного маршруту «Горами нашої слави».

Долинський краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів

Музей заснований 1998 року. Нова будівля музею була споруджена у 2003 році на кошти відомих в українському світі меценатів Тетяни і Омеляна Антоновичів. Гордість музею – типові бойківські оселі; писанки, вишиті кольоровими нитками; колекція ляльок та сакральних пам'яток XVI–XVIII ст.

В музеї можна почерпнути інформацію про Долинщину та її пам’ятні місця. На площі біля музею стоїть пам’ятник відомому долинянину Омеляну Антоновичу та його дружині Тетяні (2014), автором і виконавцем якого є Руслан Романишин.

Долинське озеро

Окрасою міста є озеро. Понад двадцять гектарів водного плеса широко простяглися вздовж жвавої автотраси, одним краєм гублячись у старому парку. З історичних джерел відомо, що озеро в Долині було віддавна, писемні згадки про нього датуються 1597 роком.

Над озером височіє Церква Успення Пресвятої Богородиці та пам’ятник    Т. Шевченку, автором якого є відомі скульптори: А. Мацієвський та А. Лендел (1964 р., реконструкція 1988 р.).