ГОРОДЕНКІВЩИНА

Городенківщина – один з наймальовничіших районів Прикарпаття, адже її озера, водоспади, карстові печери, прадавні городища, ріка Дністер, овіяні легендами численні стародавні замки, церкви, костели та інші архітектурні пам'ятки створюють неповторний культурний ландшафт.

Завдяки Дністровському каньйону, який простягається впродовж усієї течії Дністра, регіон має великі можливості для відпочинку – пляжний відпочинок, рибалка, сплав по ріці, пішохідні маршрути тощо.
   
Чи мріяли ви коли-небудь про один день на Дністрі з дивовижними краєвидами і відчуттям безпосередньої близькості до природи? Якщо ні, то обов'язково внесіть собі цей пункт у список бажань на літо. Неймовірний маршрут – круїз по Дністру. З порту Раковець на Івано-Франківщині, який відкриває мандрівникам одне із семи чудес України – Дністровський каньйон.
   
Дністер – одна із найбільших і найкрасивіших річок України. Спускаючись із гір, річка тече по каньйоноподібній долині, завглибшки до 150 м, утворюючи загадкові меандри, острови, сповільнює течію і дарує неймовірні пейзажі мандрівникам, котрі наважились на сплав або на подорож незвіданими стежками на пагорбах вздовж Дністра. Від Галича до Хотина річка утворює унікальний Дністровський каньйон – один із найбільших не тільки в Україні, а й у Європі. Круті схили, реліктові ліси, дивовижна природа з печерами і водоспадами, загублені замки і скельні монастирі роблять його одним із наймальовничіших місць нашої країни.

Дністровський каньйон

Найдовший в Україні (250 км), один із найдовших у Європі, Дністровський каньйон простягається від гирла Золотої Липи до гирла Збруча. Каньйон є своєрідним геологічним музеєм, де в первозданності зібрані геологічні, ботанічні, гідрологічні пам’ятки природи. Вони формують неповторні ландшафти.
   
У Дністровському каньйоні знаходяться відомі у світі відслонення, які містять у собі давні скам’янілі рештки флори і фауни того періоду формування Землі, до якого можна доторкнутися власноруч.
   
Теплий клімат у каньйоні вирізняє цю місцевість з-поміж інших територій Західної України. Стіни каньйону затримують сонячне тепло, через що навесні зелень розцвітає на 2-3 тижні швидше. Сплави Дністром тривалістю від 2 до 7 днів є одними із найцікавіших подорожей в Україні.

Круїз по Дністру на кораблі «Юрій» запам’ятається на все життя.
 
Це судно було розроблене спеціально для мілководдя, щоб подорожувати Дністром у комфортних умовах на кораблі, милуючись його краєвидами та іншими принадами.
   
Річковий туризм в Україні не користується аж надто великою популярністю. Проте круїз на цьому кораблі – одна із найкращих пропозицій для відпочинку на території Дністровського каньйону і дійсно унікальна можливість спробувати круїзний туризм в Україні. Крім того, є можливість поєднати таку «водну» прогулянку із пішохідними маршрутами мальовничими місцями і пам'ятками каньйону.
   
Екскурсія бере початок із села Раковець. Тут працює річковий порт і туристична база для мандрівників. Це – затишне місце, де можна не тільки чудово провести вікенд, а й повноцінну відпустку: пропонують одноденні та дводенні круїзи на унікальному кораблі «Юрій», які можна чередувати із мандрівками туристичними стежками на території Дністровського регіонального ландшафтного парку та з відпочинком на березі Дністра. Ідеально приїжджати сюди на 3–4 дні або ж на цілий тиждень.
   
Крім того, порт Раковець це – пристань для плотів, байдарок та катерів, а для туристів – можливість зупинитися у кемпінгу (досить велика, гарна територія з видом на Дністер), поїсти, скористатися всіма зручностями та продовжити свою мандрівку каньйоном – чи то його пагорбами, чи по воді на кораблику «Юрій». Це унікальне плоскодонне судно, яке не має аналогів в Україні та у світі, спроектоване львівським винахідником Юрієм Шпіцером спеціально для річкових мандрівок. Маршрут – близько 20 кілометрів неймовірно красивими місцинами.
    
Як дістатися до порту Раковець: село розташоване за 60 кілометрів від Івано-Франківська у Городенківському районі. Найзручніше буде доїхати власним транспортом, однак, можна і залізницею до Івано-Франківська, звідти – рейсовим автобусом до Раковця. Також можна замовити трансфер з Івано-Франківська.
 Контакти порту Раковець та кораблика «Юрій»: тел. +38 (067) 256 36 06 е-адреса office5slviv@gmail.com сайт 5s.lviv.ua

Пішохідний туризм
   
Дністровський регіональний ландшафтний парк – це майже 20 тисяч гектарів неймовірних пейзажів! Зелені пагорби з рідкісними рослинами, реліктові ліси, скелясті виступи, водоспади, вершини Велика і Мала Говди, Червона гора. Територія – надзвичайно мальовнича і дуже перспективна у плані розвитку пішохідного туризму. Вже зараз є туристичні стежки до водоспадів Дівочі сльози та Возилівського.
    
Екологічний маршрут «Стежка Равлика»
   
Пролягає територією Дністровського регіонального ландшафтного парку вдовж струмка, котрий по всій своїй протяжності утворив каскади неперевершених водоспадів. Маршрут стартує на березі річки Дністер, поблизу Хатинки Рибалки у селі Копачинці Городенківського району, проходить високим залісненим схилом вздовж струмка з каскадом водоспадів. Туристи можуть побачити цінні пам’ятки природи, геології та археології. Далі стежка веде до музею «Борцям за волю України» та до церкви Різдва святого Івана Хрестителя (1877 рік). Завершується маршрут ще одним унікальним об’єктом – єдиною на Івано-Франківщині фермою «Покутський равлик».
Фосфорні штольні (с. Незвисько)

Незвисько та околиці вважаються археологічною скарбницею України, адже тут неодноразово викопували цінні знахідки, в т. ч. і трипільської культури, вік деяких перевищував 7 тис. років.
   
Під селом на десятки метрів тягнуться карстові печери, більшість з яких ще не досліджені. Скажімо, в урочищі Червона Гора є печера з п’ятьма залами, рікою та озером. Скам’янілі рештки рослин, кістки риб та кам’яні сокири, знайдені археологами, свідчать про те, що печеру «обжили» ще кілька тисяч років тому.
   
Підземними коридорами можна промандрувати близько кілометра, однак без супроводу спелеолога та спеціального спорядження цього робити не варто: химерні підземні зали з’єднані вузькими лазами і вертикальними штольнями.

Музей історії та етнографії Покуття (м. Городенка)

Музей відкрився нещодавно – у 2014 р., тож поповнення експозицій продовжується. До збору і систематизації експонатів долучилися етнографи, вчителі, працівники культури, волонтери. В музеї є копії цікавих історичних документів, предмети побуту, народний одяг, книги, пов’язані з історією та етнографією Городенки. У кількох кімнатах музею проводяться різноманітні просвітницькі та культурні акції.

За довідками звертатися:

Туристично-інформаційний центр "Дністровський каньйон" Адреса: вул. Володимира Великого, 7, м.Городенка, Івано-Франківська обл., тел.:(03430) 4-51-92, (067) 81-16-147, (066) 007-13-10  e-mail:mail@tourist.org.ua www.tourist.org.ua

Клуб мандрівників «Золоте руно» м. Городенка, тел.: (03430)4-51-92, (067)811-61-47, (066) 007-13-10 e-mail: mail@tourist.org.ua www.tourist.org.ua організовує сплави по Дністру