ВЕРХОВИНЩИНА

Тут стрімко несе свої кришталеві, крижані води норовливий Чорний Черемош та шумлять смарагдові шати споконвічних смерек. Тут ви поринете в загадковий світ стародавніх переказів, мольфарів, чугайстрів та гіпнотичної національної музики, відчуєте справжню гуцульську автентичність. Тут з покоління в покоління передаються спосіб життя та побутові традиції, створюються унікальні витвори декоративно-ужиткового мистецтва.

Верховинський край – це вражаючі гірські ландшафти, адже район розташований у найвищій частині Українських Карпат в межах гірських масивів Чивчини, Гриняви та Чорногора. Тут чисте гірське повітря, адже поруч не має жодного промислового виробництва, а найближчі великі міста знаходяться за більш ніж 120 км.
   
Природа Верховини зумовила розвиток пішохідного та рекреаційного туризму, зеленого та сільського туризму.
   
З Верховини починаються безліч туристичних маршрутів навколишніми горами. Серед пішохідних маршрутів є ті, що підходять для початківців, і ті, які обирають досвідчені мандрівники.
   
Є велосипедні маршрути, які простягаються на десятки кілометрів. Серед них:
  • кам'яний п'єдестал Покутсько-Буковинських Карпат (одноденний пішохідний похід довжиною 14 км),
  • у пошуках Довбушевих скарбів – дводенний пішохідний похід довжиною 25 км,
  • стежками відомих українців на «двоколісному байку» – одноденна велосипедна мандрівка довжиною 37 км та ін.
І влітку, і зимою можна знайти найкращий відпочинок для себе та своєї родини. 

Гора Говерла
Верховинський клуб Тур-Актив 

Говерла – найвища гора на території України. Назва з угорської означає «снігова гора», і не дивно, адже сніг затримується тут майже до середини літа. Розташована в масиві найвищого в Українських Карпатах хребта – Чорногірського, більша площа якого входить до заповідної зони Карпатського національного природного парку та Карпатського біосферного заповідника.
   
Вершина Говерли являє собою невеликий плоский майданчик, який дає можливість оглянути й помилуватися навколишніми панорамами Карпат у радіусі 360°. З вершини чудово видно весь Чорногірський хребет, що простягається звідси на південний схід, можна побачити всі основні хребти Українських Карпат та гори Марамурешу в Румунії.

Гора Піп Іван
   
Вершина Піп Іван Чорногірський висотою 2028 м приваблює мандрівників з усіх куточків України не лише своєю несхожістю на інші карпатські вершини. Верхівка гори увінчана «тіарою» – найвисокогірнішою величезною кам'яною будівлею колишньої обсерваторії.
   
Популярні маршрути до Попа-Івана пролягають озером Марічейка, через полонину Гропа та схилами Вухатого каменю. З Попа-Івана починається Чорногірський хребет, що зібрав всі двотисячники України – Говерлу (2 061 м), Бребенескул (2 035 м), Піп-Іван Чорногірський (2 028 м), Петрос (2 020 м), Гутин Томнатик (2 016 м) та Ребра (2 001 м).
   
Дослідники схильні вважати, що з прадавніх часів на цю гору з низовин підіймалися люди для проведення купальських гулянь, розпалювали на вершині величезну ватру, яка у народі здобула назву – Живий Вогонь.

Гора Писаний камінь

Гора Писаний Камінь, висота – 1221 м над рівнем моря, розташована в межах Покутсько-Буковинських Карпат. Це одне з найгарніших та загадкових місць Верховинщини, овіяне легендами та містичними особами, комплекс мальовничих скель висотою від 2 м до 20 м, який містить наскельні зображення, найдавніші з яких відносять до часів Київської Русі. За деякими легендами тут було язичницьке капище.

На Вас чекатимуть надзвичайної краси краєвиди, безмежний простір і цілюще гірське повітря. Тут перед Вами як на долоні селище Верховина, гори Магура та Магурка, хребет Кринта та Кострич, мальовничі вершини Покутсько-Буковинських Карпат та найвищий гірський хребет Українських Карпат – Чорногора.
   
Дорогою на Писаний Камінь відкривається захоплююча панорама на вершини та гірські хребти, на далекі полонини та густі смерекові ліси.
   
Пройдіть шлях на Писаний Камінь, місце сили та натхнення, відчуйте енергетику цього місця, послухайте містичні легенди та уявіть світ, в якому жили наші давні предки.

Гора Біла Кобила

Гора Біла Кобила (1477 м) – третя по висоті вершина Покутсько-Буковинських Карпат, після вершин Ротило (1483 м) та Хорде (1479 м). Вершина майже плоска, але зі стрімкими схилами, місцями заросла низькорослим смерековим лісом. У центральній частині гори є сідловина, вкрита кам’яними розсипами (греготами), яка надає їй форми кінського тулуба і навесні довго залишається вкритою снігом. Звідси і походить її назва. З вершини також добре видно «кінський хвіст» — нагромадження кам’яних брил, які, за легендою, приховують під собою могилу найвидатнішого карпатського опришка — Олекси Довбуша. Дуже добре видно з гори Чорногірський хребет.

Озеро Марічейка

Однією із перлин карпатської природи є розташовані на гірських схилах озера – місцеві жителі називають їх «небесні очі». Озеро Марічейка вважається наймальовничішим серед них.
   
Знаходиться в масиві Чорногора, на північно-східному схилі вкритої лісами г. Шурин-Гропа. На північному заході від озера височіє одна з найвищих карпатських вершин, гора Піп Іван (2022 м).
   
Озеро має 88 м довжини, 45 м ширини і розташоване на висоті 1510 м над рівнем моря. Максимальна глибина сягає 0,8 м. Озеро частково поросло осокою, оточене лісом з гірської сосни та ялини. Наповнюється за рахунок підземних та атмосферних вод та природніх джерел. У водоймі чиста і прісна вода. Марічейка віддавна приваблює своєю красою чимало туристів. Люди приходять сюди, щоб помилуватися чудернацьким озером, приємно провести час в оточенні гірських краєвидів, відпочити і навіть освідчитися у коханні.

Шпилясті скелі-останці г.Шпиці

Назва «Шпиці» найкраще відображає характер та вигляд цієї гори. Кам'яні насипи природного походження схожі на велетенські вежі. Вони знаходяться на висоті понад 1800 метрів, утворюють своїм скупченням справжні коридори з каменю і вражають своїм масштабом – кожна брила сягає майже 40 метрів у висоту.

Вершина Шпиць належить до Чорногірського масиву і розташована на північному сході. Дорога до скель пролягає через зелені, вкриті травами і кущовими рослинами альпійські луки. Чимало тут чорниць, якими можна вдосталь поласувати в сезон (ягідний сезон у Карпатах стартує у липні і продовжується аж до осені).

Зі Шпиць відкривається неповторний краєвид на Чорногору, Бребенескул, Вухатий Камінь, Дземброню, видно Говерлу, Туркул, Петрос. Погляд зачаровують невеликі струмки, які беруть початок високо в горах і стікають вниз — це своєрідні Гаджинські водоспади. 

На Шпицях спокійно і затишно в хорошу погоду. Але якщо на Чорногорі здіймається вітер, він швидко наганяє сюди дощових хмар з грозою, тому погода на вершині Шпиць різко стає гіршою, ніж будь-де поруч. Здається, що кам'яні скелі притягують дощові потоки. Проте навіть туман з хмарами додають цим своєрідним шпилям неповторної загадковості та шарму.
    
За довідками звертатися:
Туристично-інформаційний центр «Верховина»
с-ще Верховина, вул. Рибчука,7
03432 21941, 096 372 44 00, 067 882 28 00, e-mail:
skala2002@ukr.net, www.verhovyna.info