БОЛЕХІВЩИНА

На її території є низка цікавих об'єктів, які захоплюють своєю красою, відзначаються історичною і природною цінністю. Це комплексна пам'ятка природи загальнодержавного значення «Скелі Довбуша», Поляницький регіональний ландшафтний парк, озеро Гірське, парк «Арборетум».

Скелі Довбуша (с. Бубнище) 

Серед мальовничого передгір’я Карпат у гущі темних лісів, де в тіні столітніх сосен цвіте казкова папороть, заховане таємниче кам’яне царство. То Скелі Довбуша.

Величезним півмісяцем простягнулись скелі із заходу на схід поблизу сіл Бубнище та Поляниця. Та чи не найцікавішим місцем комплексу є так званий Замок. Це печерний комплекс у північній частині основного массиву. Із трьох сторін окреслений скелями, наче стінами, а з четвертої – захищений оборонним валом. Неподалік простежуються обриси своєрідних кімнат, які служили досить комфортним місцем для відпочинку, адже взимку тут не дуже холодно, а влітку приємно прохолодно. Навіть свій ставок мали ті, хто мешкали тут. Дослідники притримуються думки, що за княжих часів знаходилась справжня оборонна фортеця. Ймовірно, кілька століть назад печери служили скельним монастирем для давніх християн.

У XVIIІ ст. у місцевих лісах ховались опришки на чолі з українським Робін Гудом – Олексою Довбушем. На честь ватажка опришків названо і немало скель.

Особливо  люблять скелі ті, хто займається скелелазінням. Навіть міжнародні змагання із цього виду спорту проводять тут. На скелях прокладено понад сто маршрутів різного рівня складності.

Сукільські водоспади

Це водоспади в в масиві Сколівські Бескиди. Розташовані на струмках Сукіль-Плайський та Сукіль-Набивківський річки Сукіль (ліва притока річки Свіча) в межах і на околицях села Сукіль Болехівської міськради.

Перший водоспад – Сукільський нижній – заввишки 2,5 м. Розташований ліворуч від центральної дороги, при в'їзді в село Сукіль, перед церквою Святого Михаїла. Другий та третій водоспади – Сукіль-Плайський (8 м) та Сукіль-Плайський верхній (4 м) – розташовані на однойменному струмку на відстані 150-200 м один від одного. На відстані близько 500 м від них є четвертий водоспад – Сукільський верхній (3 м). П'ятий водоспад – Сукіль-Набивківський (5 м) – розташований на відстані приблизно години ходьби за околицею села, в районі гори Набивки (1225 м).

Водоспади особливо мальовничі після рясних дощів або під час танення снігу.

Мертве озеро

За кілька кілометрів на захід від «Скель Довбуша» на висоті 780 м н.р.м. розташоване унікальне карстове озеро, яке в народі називають «Мертвим» площею 0,75 га, глибиною більше 60 м з вічно прохолодною кришталево-чистою водою.

Поляницький регіональний ландшафтний парк

Площа 1070 га, знаходиться на території Поляницького лісництва Болехівського держлісгоспу у східній частині Сколівських Бескид.

Ботанічні заказники місцевого значення

– Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Арборетум», м. Болехів
– «Магура», знаходиться на території Козаківського лісництва Болехівського держлісгоспу.
– «Федів», площа 121 га. Знаходиться на території Козаківського лісництва Болехівського держлісгоспу.

Де можна зупинитися
 
Інфраструктура довкола заповідника «Скелі Довбуша» досить розвинена. Поїсти і відпочити туристам пропонують гостинні колиби. А любителі жити у наметі можуть зупинитись на місці централізованої стоянки, яка спеціально для цього обладнана.

Туристично-відпочинковий комплекс «У Довбуша» розташований у сусідстві з регіональним ландшафтним парком. Комплекс має велику зелену територію, складається з декількох оригінальних споруд, виконаних у карпатському стилі з дерева і каменю. Адреса: с. Поляниця, вул. Івана Франка, 12а тел.: +38(03437)3-63-63, 0993489927, 0964043330

cело Бубнище Болехівська міська рада
Регіональний туристично-інформаційний центр Карпатського регіону тел./факс +380 342 502474