ТОП-7 МІСЦЬ ІВАНО-ФРАНКІВЩИНИ, ЯКІ ВАРТО ВІДВІДАТИ

Івано-Франківська область має чим здивувати як шанувальників розкішного відпочинку, так і шукачів дивовижних, але маловідомих місць.

Мальовничі гірські вершини, бурхливі річки та неповторний гуцульський колорит приваблює дедалі більше туристів.

Івано-Франківщина – яскрава і різноманітна, де кожен може знайти своє особливе місце. Туристу варто розпочати мандрівку з серця цього краю – міста Івано-Франківська. Тут можна прогулятися «стометрівкою», побачити Ратушу, відвідати театр, відпочити у заквітчаних кав'ярнях або на берегах двох річок чи міського озера. (Детальніше, див. м. Івано-Франківськ)
Втім наша область, передусім, асоціюється з Карпатами. А це гірськолижні спуски взимку і до квітня весною, сотні стежок для пішого та інших видів туризму влітку.

Найпопулярніші:

1. Сходження на ГОВЕРЛУ, найвищу гору України.

Її висота – 2061 метр. Вона вражає і захоплює. Маршрут можна продовжити ЧОРНОГІРСЬКИМ ХРЕБТОМ аж до ГОРИ ПІП ІВАН, де височіють руїни старої польської ще довоєнної ОБСЕРВАТОРІЇ. Гора Піп Іван є останнім двотисячником Чорногірського хребта, що розпочинається з Петросу, прямо перед Говерлою. Якщо занурюватися в тамтешні краї Верховинського району навесні, то можна потрапити у час, коли сплавляються по Чорному Черемошу. Зазвичай в районі села Дземброня у квітні таборуються прихильники рафтингу зі спорядженням, тож можна сміло під’їжджати і пробувати свої сили у даному виді спорту. За гуцульським колоритом і сиром можна поїхати на полонину. Їх у Карпатах чимало. Вівчарі з овечого молока варять сир, готують бринзу, будз та вурду.

2. ПЕРЛИНА ГУЦУЛЬЩИНИ – ЯРЕМЧЕ.

Цілющі джерела та повітря, чудові пам’ятки архітектури, давня і цікава історія краю, самобутня культура та традиційні гуцульські страви зробили його найвідомішим туристичним центром. А ще Національний природний парк «Карпатський», водоспади, екотуристичний візит-центр, унікальний парк-музей «Карпати в мініатюрі», вольєрне господарство, популярний піший маршрут «стежка Довбуша», сувенірні ринки та ще багато цікавинок. Саме на Івано-Франківщині придумали етнотуризм. Тут можна побачити, як жили гуцули, навчитися у місцевий майстрів їхнього ремесла або придбати для себе їхні вироби.

3. ГІРСЬКОЛИЖНИЙ КУРОРТ БУКОВЕЛЬ,

с. Поляниця Яремчанської міської ради. Це найбільший гірськолижний курорт України, який дуже популярний у любителів активного відпочинку. На гірськолижних трасах, яких налічується близько 60, новачки можуть спробувати свої сили, а професіонали – підвищувати свою майстерність. Тут є все необхідне для гірськолижного туризму! Цей курорт цікавий туристам і влітку.


4. СКЕЛЬНО-ПЕЧЕРНИЙ комплекс «СКЕЛІ ДОВБУША»,

с. Бубнище Болехівської міськради. Скелясті утворення знаходяться серед мальовничих Карпатських гір і були названі на честь ватажка опришків Олекси Довбуша. Вас здивують неповторні форми величезних скель, гігантських каменів, які нагадують химерні образи тварин та різних птахів. Величезним півмісяцем простягнулись скелі із заходу на схід поблизу сіл Бубнище та Поляниця. Та чи не найцікавішим місцем комплексу є так званий Замок. Це печерний комплекс у північній частині основного масиву. Із трьох сторін окреслений скелями, наче стінами, а з четвертої – захищений оборонним валом. Неподалік простежуються обриси своєрідних кімнат, які служили досить комфортним місцем для відпочинку, адже взимку тут не дуже холодно, а влітку приємно прохолодно.

5. «КАРПАТСЬКИЙ ТРАМВАЙЧИК»,

що везе туристів вузькоколійкою у глибину Карпат аж до Мізунських порогів. Чотиригодинна подорож проходить надзвичайно мальовничим маршрутом в Карпатах. Він пролягає вздовж берегів чистої річки Мізунка; повз знамениту гору Церковище, гідрологічну пам’ятку природи загальнодержавного значення болото-заповідник Ширковець, в якому збереглися релікти рослинного світу льодовикового періоду; заїжджає до Мізунських водоспадів, де відкривається захопливе видовище порогів на Свічі; після невеликої зупинки маршрут продовжується повз джерело дуже смачної омолоджувальної (як стверджують старожили) води «Дзюркач» до санаторію «Джерело Прикарпаття». Тут туристи можуть відвідати підвісні мости через річку Мізунка. Дорога біля санаторію пролягає між горою Лисою ліворуч, на вершині якої міститься найбільше прикарпатське язичницьке капище-жертовник того часу (до X ст.) і горою Лютою праворуч.

6. МАНЯВСЬКИЙ СКИТ, ВОДОПАД, СТАРУНСЬКИЙ ГРЯЗЕВИЙ ВУЛКАН

на Богородчанщині. Скит є пам’яткою архітектури ХVІІ ст. В даний час тут розміщено чоловічий Хрестовоздвиженський монастир Київського патріархату. Манявський скит сьогодні є місцем паломництва тисяч віруючих. Водоспад знаходиться за 7 км. від центру села Манява. Висота падіння води досягає 16м., що робить його одним з найвищих у Карпатах. Долина річки Манявки за 200м від водоспаду утворює каньойон з висотою стін до 20м. Тут проходить значна кількість туристичних маршрутів. Діючий грязевий вулкан – унікальна природна пам’ятка Прикарпаття, аналогів якій немає в Європі. З’явився він у 1977 році після землетрусу у Румунії; висота конусу на той час сягала 3 метрів, а грязеві потоки, до складу яких входила нафта і озокерит, розтеклися на 50-60 метрів. Вулкан діє з різною інтенсивністю та періодичністю. З багатьох міні-кратерів викидаються гази, нафта, вода різної мінералізації. Старунський грязевий вулкан – це дивне явище природи, яке не підлягає однозначному поясненню.

7. ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН.

Найдовший в Україні (250 км), один із найдовших у Європі. Каньйон є своєрідним геологічним музеєм, де в первозданності зібрані геологічні, ботанічні, гідрологічні пам’ятки природи. Вони формують неповторні ландшафти. У Дністровському каньйоні знаходяться відомі у світі відслонення, які містять у собі давні скам’янілі рештки флори і фауни того періоду формування Землі, до якого можна доторкнутися власноруч.

Теплий клімат у каньйоні вирізняє цю місцевість з-поміж інших територій Західної України. Стіни каньйону затримують сонячне тепло, через що навесні зелень розцвітає на 2-3 тижні швидше. Сплави Дністром тривалістю від 2 до 7 днів є одними із найцікавіших подорожей в Україні. Круїз по Дністру на кораблі «Юрій» запам’ятається на все життя.

Івано-Франківщина також славиться численними етнофестивалями, інформацію про які можна знайти в Інтернеті.