«Івано-Франківськ, топ-10 місць і не тільки»

Кожен з нас, вирушаючи у незнайоме місто, задавався питанням: що ж такого цікавого можна там побачити?

Івано-Франківськ сяє окремою коштовною перлиною у намисті міст України. Місто, яке зараз носить ім’я славетного Івана Франка, вперше згадується під назвою Станиславів 1662 р., коли отримало магдебурзьке право. Було засноване як фортеця для захисту від набігів кримських татар та опорний пункт польських магнатів Потоцьких на галицьких землях. Фортеця неодноразово витримувала облогу турецьких і російських військ. Станиславів будувався з Ринкової площі і ратуші, які у видозміненому стані збереглись донині.
У Франківську можна почувати себе майже як на острові, адже місто огинають дві ріки. А Карпатські гори та величний Чорний ліс так близько, що за доброї погоди верхівки гір видно ледь не з кожного балкону.

Топ 1 – Ратуша і площа Ринок

1-е місце – ратуша, на якій є оглядовий майданчик та головна площа Ринок.
Франківська ратуша  – старовинний символ міста, одна з трьох ратуш в Україні, котрі побудовані у стилі конструктивізму (у такому ж стилі зведені Чортківська та Свалявська ратуші).

Сьогоднішня витончена споруда неодноразово змінювала свій вигляд впродовж більше 400 років. Найперша Ратуша була створена круглою дерев’яною дев’ятиповерховою вежею у стилі ренесансу, хоча виконувала ті ж самі функції, що притаманні і сучасній будівлі. Це також єдина ратуша в східній Європі, що має позолочений купол.

Перед міською ратушею розташувався Фонтан Яйце, одне з найвідоміших місць міста. Пам’ятка виготовлена у вигляді розбитого яйця, яке отримало статус пам’ятника у 2004 році. Саме ж Яйце у фонтані зверху трохи тріснуте так, що можна побачити, як з нього ніби починає висуватися невелика куряча лапка. Пам’ятник символізує народження нового і прекрасного.

Уже понад 70 років у стінах Ратуші живе Івано-Франківський краєзнавчий музей (вул. Галицька, 4а) – відомий культурний і науковий центр Прикарпаття, шо має багатий фонд зі 120 тисяч експонатів. Тут експонуються речі народного побуту, одяг наших предків, кращі зразки декоративно-прикладного мистецтва. Є тут ікони і ювелірні вироби ХІІ -ХІІІ ст., ікони ХV-ХІХ ст., церковна скульптура, стародруки, колекції зброї, монет і т.д., а ще  в приміщенні музею часто проводяться різні мистецькі заходи, зокрема, зустрічі з письменниками.

Топ 2 – Майдан Шептицького

Рухаючись у бік центру від площі Ринок, неможливо пройти повз Майдан Шептицького, адже саме оновлена площа Шептицького є духовно-культурним центром всього міста і буде цікавою, насамперед, для любителів сакрального туризму. Майдан Шептицького не лише зберіг свій первісний вигляд, а й продовжує тривання місцевих духовних традицій.

Головна споруда на Майдані Шептицького – Архикатедральний Собор святого Воскресіння (Майдан Шептицького, 22) – улюблений храм івано-франківців, який мешканці звуть просто Катедра (збудований  на початку 18 століття, в 1753–63 роках.) Іконостас храму за оцінками спеціалістів – один з найкращих в Україні 20 ст.

Цікавою для любителів сакрального туризму буде ще одна важлива архітектурна пам’ятка на Майдані Шептицького – Колегіальний костел Пресвятої Діви Марії, який є найстарішою спорудою Івано-Франківська (1703 р.). Раніше він був римо-католицьким храмом. Цей ренесансний Парафіяльний костел також можна вважати фамільною молитовнею й родинною усипальницею знаменитого польського шляхетського роду Потоцьких, останки яких ховали в центральній крипті в підземеллі храму. Сьогодні в його стінах розташувався художній музей.

На площі Шептицького знаходиться також Фонтан із статуєю Пресвятої Діви Марії. Ця елегантна композиція стала гарною прикрасою центру міста. Скульптура і фонтан розташувалося перед колишньою колегією єзуїтів. Раніше на місці сучасної статуї височіла барокова скульптура 18 століття. І хоча це не той оригінал барокової статуї – сьогоднішня композиція чудово увібрала історичний прообраз і  має певну схожість та свої переваги.

На площі Шептицького на День міста франківцям встановили світловий 3D фонтан «Чашка кави і дельфіни». Такого фонтану в Івано-Франківську ще не було
Майдан Шептицького в Івано-Франківську щороку гостинно зустрічає тисячі туристів. Це атмосферне місце було назване на честь Андрія Шептицького, який чимало зробив для міста, а у серпні 2015 року тут відкрили пам’ятник Андрею Шептицькому. Монумент зроблено у техніці традиційного українського іконопису, з витягнутими пропорціями фігур: митрополит сидить, а поряд із ним – двоє дітей. Автори пам’ятника – молоді скульптори Степан Федорин та Микола Гурмак.
На Майдані проводиться фестивалі «Свято ковалів», «Свято хліба» та «Карпатський вернісаж».

Топ 3 – Вічевий майдан із фонтаном, що співає

Вічевий майдан – площа в центрі Івано-Франківська. (Фактично є продовженням вул. Незалежності, простягається від вул. Галицької до вул. Д. Вітовського). Раніше називали цей майдан Краттерівкою – в пам’ять про перший міський сквер, заснований на цьому місці у 1827 році старостою Францішком Краттером. Краттерівка була першим громадським парком у місті. У другій половині XIX століття вона втратила свою значимість, оскільки було утворено новий парк за містом — так звану Діброву (тепер це парк ім. Т. Шевченка).

На Вічевому майдані відбуваються різноманітні урочистості, різні народні мітинги, політичні акції, міські віче-зібрання. В центрі площі на Новий Рік встановлюють ялинку, а на Різдво тут проходять паради вертепів. Вічевий майдан має ще одну функцію – це улюблене місце зустрічі франківчан.

Центральний фонтан є окрасою Вічевого майдану. Уміння співати – це не єдина родзинка фонтану. Його сконструйовано так, що під струменем води можна ходити, залишаючись сухим.

Топ 4 – «Стометрівка»

«Стометрівка» – «вулиця роздумів навпростець, усміху крадькома і не зовсім. Артерія спокою і непоспіху в свято» (Марія Вайно «Станіславські фрески»).
«Стометрівка» в Івано-Франківську – це улюблене місце відпочинку місцевих жителів. Насправді ця назва є дуже умовною, бо довжина вулиці складає майже 500 метрів. А ще на «Стометрівці» можна посидіти на лавочці разом із бронзовою скульптурою Опанасу Заливасі. Пам'ятник відомому живописцю виготовив скульптор Ігор Семак.

Топ 5 - Сувенірна крамниця «Оле-тур»

Із стометрівки звернемо направо на вул. Січових Стрільців і тут попадемо в справжню казку Сувенірної крамниці «Оле-тур» (вулиця Січових Стрільців,19),  яка є однією із найцікавіших у місті й, можливо, в усій Україні. «Оле-Тур» – це частинка Європи серед нашого міста.

Неймовірний магазин, який вирізняється з-поміж усього, що є у нашому місті, де завжди  можна знайти потрібний подарунок і оригінально його оформити. Заходячи туди, ніби потрапляєш у казку, настільки магічно та цікаво все виглядає всередині. Ззовні облаштована фотозона для мешканців та туристів, де кожен бажаючий може присісти та зробити фото на згадку. Відвідуючи цей магазин, згадаєш фрагмент з фільму «Сам удома», де Маколей Калкін потрапляє у казковий світ іграшок «Duncan's toy store». Крамниця має і іншу назву «Країна див», тож увійдіть у світ подарунків - не пошкодуєте. Крім безлічі цікавих і оригінальних фотографій та подарунків, просто отримаєте естетичну насолоду. Екскурсія крамницею запам’ятається вам! А може якраз тут ви й придбаєте кілька дрібничок на згадку про вашу романтичну Франківську прогулянку.

Топ 6 – Химерний будинок, що сяє міддю

Якщо ви уже знаходитесь тут, на вул.  Січових Стрільців, то перейдіть дорогу і пройшовши декілька кроків вперед, біля «Київстару» у Вас буде неймовірна можливість побачити ще одну цікаву місцину у нашому місті, а саме химерний будинок, що сяє міддю (Січових Стрільців, 30), фасад якого за стилістикою відрізняється від усього, що будувалося в місті досі.

Чудернацький фасад прикрашають скульптури, вікна – вітражі, плюс дрібний декор. «Ні, це не будинок з химерами, якщо проводити паралелі з відомим будинком у Києві, який так само вирізняється в загальній архітектурній стилістиці міста. Це – будинок життя», – розповідає про концепцію камениці автор скульптур, член Спілки художників України Володимир Довбенюк. «Це шедевр на рівні України. Цей будинок несе в собі філософію життя. Його можна вважати пам’ятником людському життю. Це – шедевр за композицією, шедевр за поєднанням матеріалів», – переконаний скульптор. Що стосується поєднання язичницьких і християнських символів, то в цьому випадку, вважає скульптор, якраз і виявляється його «філософія» – будинок відображає життя таким складним, яким воно є. Розпис камениці в унікальній авторській техніці виконав відомий у Франківську дизайнер і художник Ярема Стецик. Він вперше застосував інтер’єрну технологію для оздоблення фасаду.

Обговорюючи чудернацьку новобудову, мешканці та гості міста розділилися у думках: далеко не всі вважають її шедевром, проте пройти повз і не звернути увагу на незвичний фасад не вийде.

Топ 7 - Фортечний бастіон, фортечна галерея «БАСТІОН»

Фортечна галерея «Бастіон» знаходиться поруч із однією з історичних пам'яток Івано-Франківська — залишками міського фортечного муру. Назву торгово-розважальному комплексу позичив один з бастіонів Станіславської фортеці, який реставрували 2002 р. Залишки старовинного муру включені у нову будівлю, яка нагадує історичний бастіон.

«Бастіон» складається з тераси для прогулянок і галереї. Галерея вміщує кав’ярню, ресторан, галерею сучасного мистецтва «Арт на Мур», магазини кераміки, одягу у етнічному стилі, ювелірних прикрас, все для рукоділля та виготовлення прикрас, картин з видами міста, парфумерії та косметики, інші крамниці товарів сувенірно-подарункової групи.

У галереї відбуваються змінні виставки різних напрямів мистецтва: живопису, графіки, скульптури, фотографії, літературні читання та презентації книг.
Відвідувачі галереї можуть побачити живу історію — старі фортечні мури, законсервовані та заховані під скло, — єдиний вцілілий південно-західний бастіон Станиславівської фортеці та каземати.

У фортечній галереї «Бастіон» можна безкоштовно переглянути фільм про історію Станиславівської фортеці. Для цього потрібно звернутися до продавця-консультанта в крамницю «Wow shop».

Топ 8 – Палац Потоцьких

Палац Потоцьких  — пам'ятка архітектури та містобудування історичного значення у місті Івано-Франківськ. Комплекс палацу був збудований у 1672-1682 рр. і добудовувався у 1980-х. Його звів польський коронний гетьман Андрей Потоцький для себе і родини. В свій час палац відвідували король Речі Посполитої Ян III Собеский, трансільванський князь Ференц II Ракоці.

На сьогодні палац перебудований. До 2004 р. тут був військовий госпіталь. Зараз планується створення музейного комплексу. Палац має статус пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення. Відреставровані підземелля палацу Потоцьких. Нині це мистецький простір, арт-галереї. Тут проводились  локації Міжнародного фестивалю актуального мистецтва Porto Franko 2018, який репрезентує актуальне мистецтво України та світу.

Топ 9 – Площа Міцкевича

Улюбленим місцем для відпочинку у місцевих жителів стала площа Міцкевича. Довкола майдану розташувалися пам’ятки архітектури та утворився сквер, у тіні дерев якого прохожі охоче відпочивають влітку. Тутешні лавочки полюбляють як молоді мами з своїми чадами, так і закохані пари. Граєте в шахи? Вашій компанії зрадіють старші чоловіки, які щодня приходять у сквер заради гри.

Площа має деяку особливість – від початку заснування жодного разу не змінювала своєї назви.

Топ 10 – Парк ім. Т. Г. Шевченка

Під затінком липової алеї вулиці Шевченка приємно прогуляємось аж до парку його імені, де можна відпочити від міської суєти. Колись це була Звіринецька діброва, куди Потоцькі запрошували своїх гостей на прогулянки і полювання. Зараз у парку багато алей для прогулянок, штучні водойми з качечками та лебедями, а ще альпін-парк, атракціони для дітей і дорослих та колесо огляду та інші атракціони.
У парку чимало екзотичних дерев. Коли закладали парк у 1896 році, крім звичних для Галичини дуба, бука, граба, ялини, модрини та липи, висадили «екзоти» з розсадників Польщі, Франції та Америки. Окрасою парку є айлант, катальпа, клен сріблястий, сосна Веймутова, платан східний, тюльпанове дерево і, звичайно ж гінкго дволопатеве. Ходять легенди, що саме це дерево посилює почуття. Знайдіть його, обніміть і поцілуйте – отримаєте наснагу любити вічно...

Топ 11 – Острів кохання на міському озері

Міське озеро в Івано-Франківську набуло особливої популярності завдяки існуючому на ньому острову Кохання. Ця крихітна місцина серед озера з густими рядами струнких дерев. Острів має форму витягнутого серця і з`єднаний з берегом міського озера пішохідним арковим містком. Даний куточок природи знаходиться далеко від міського шуму, тож став улюбленим місцем відпочинку містян, закоханих пар та творчої молоді.

Облагороджуючи цей острів в серпні 2015 року розмістили на ньому Арку, подаровану ковалями під час фестивалю «Свято Ковалів».

Ковані скульптури – одні з головних принад міста

Сьогодні вже неможливо уявити собі Івано-Франківськ без  кованих скульптур, які місту залишають на згадку ковалі з цілого світу. Починаючи з 2001 року в Івано-Франківську щороку в травні відбувається фестиваль ковалів. Завдяки цьому святу вулиці, площі та сквери міста регулярно прикрашають ковані скульптури, неабияк додаючи Івано-Франківську особливого шарму. Авжеж, стільки оригінальних металевих композицій (а їх аж дванадцять!) не побачиш у жодному обласному центрі України. Кожна із кованих композицій розповідає свою історію мовою символів та образів.

Усі вони мають різні локації і розкидані по центральній частині міста:
«Весна»(площа Ринок); «Великоднє Сонце» (майдан Шептицького); «Дерево щастя» (вул. Незалежності); «У рамках ковальських традицій» (площа Міцкевича); «Алея кованих скульптур» (вул. Шевченка) тощо.

На майдані Шептицького при спуску на вул. Низову розміщена ошатна металевуа «Арка міського права», яку вінчає герб старого Станиславова та постать Архангела Михаїла – патрона Галичини. Арку встановили в 2012 році на честь 350-річчя наданню місту Магдебурського права.

Проходьте в арку і спускайтеся вниз метрів з двадцять по вул. Низовій. Побачите ковану карусель  «Круговерть ковальських міст». Карусель встановленоу 2010 році на відзначення того, що Івано-Франківськ був прийнятий до міжнародної асоціації «Кільце ковальських міст Європи». Про це нагадують 17 медальйонів з гербами міст-членів асоціації, розташованих над сидінням.

А тут, вийшовши на «Стометрівку» (вул. Незалежності) уже і зовсім легко пошукати «Букет майстрів» навпроти Лялькового театру. Стрижнем композиції є металева стрічка, яка спіраллю закручується догори. Вона символізує процес пізнання та розвитку – від азів до досконалості. А прикрашають стрічку численні букети – подарунок іноземних ковалів нашому місту.

Якщо на «стометрівці» зразу звернути направо, то потрапляємо у зелений сквер, де поміж деревами захована кована рамка «У рамках ковальських традицій» (площа Міцкевича) із залізним фотоапаратом на тринозі. Ідеальна композиція для фотографування – дотепне ковальське піджартовування над туристами, які прагнуть зазнимкуватися на фоні кованих скульптур. Якщо правильно стати, на задньому плані знимки буде видно ратушу.

Кожна з цих залізних композицій з’явилась не просто так – щось символізує, на щось натякає…Тож приємного пошуку та відпочинку.

Музей родинних професій Романа Фабрики

Музей родинних професій відкрито в Івано-Франківську 13 вересня 2005 року. Ідея, проект та дизайн його належать журналістові Роману Фабриці. Експозиція Музею родинних професій мовою символів розповідає про 150 родинних професій, якими впродовж останніх двохсот років володіли члени цієї великої української родини.

Адреса Музею родинних професій: м. Івано-Франківськ, вул. Київська, 6А
Працює в будь-який день, але бажано заздалегідь попередити про свій візит, зателефонувавши за мобільним номером 050 433 2092 або за міським номером (0342) 53 11 94

Івано-Франківськ просто створений для романтичних побачень та прогулянок в родинному колі. Свого часу місто жартівливо називали містом студентів, банків, кав`ярень та домашнього затишку. Так це чи ні – Ви маєте шанс відчути самі. Тож нехай кожний день, проведений у нашому місті, приносить у Ваше життя радість спілкування з прекрасним і вічним,обдаровує новими враженнями і збагачує духовними здобутками.